Gedulo ir vilties diena

Birželio 14 dieną minima Gedulo ir vilties diena, žyminti masinių trėmimų į Sibirą atminimą. Netradicinių užsiėmimų metu Šumsko pagrindinė mokykla pagerbė okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukas.

Istorijos mokytojas Viačeslav Zenkevič pristatė ,,juodojo birželio“ įvykius, kai iš Naujosios Vilnios į Sibirą pajudėjo pirmieji gyvuliniai vagonai, perpildyti nekaltais, nelaimingais žmonėmis. 1941-1952 metais iš Lietuvos ištremta daugiau nei 130 tūkstančių žmonių, iš jų  32 tūkstančiai vaikų. Apie ketvirtadalis jų mirė.

Mokytojas pateikė tremtinių, kilusių iš Šumsko ir  aplinkinių vietovių, sąrašą iš 1939-1952 m., bei minėtų įvykių liudininkų atsiminimus, kuriais pasidalijo direktoriaus pavaduotoja Leokadija Žukovskaja.

Pristatymo metu skambėjo kunigo Lukašo Kšelovskio  daina ,,Sibiro angelai“, skirta tremties kančias patyrusiems žmonėms, tremtinio iš Sibiro į Lietuvą slapta atsiųstas eilėraštis ,,Sibiro daina“ bei ,,Misijos Sibiras“ dalyvių  daina ,,Mūsų žemės nelieskit“, kurią jie dainavo prezidentui Gitanui Nausėdai . Dailės ir technologijų pamokose 3-10 klasių mokiniai darė karpinius ,,Gyvybės medis“, kuris šiais metais simbolizuoja  Sibire patirtus išgyvenimus bei grįžimą iš lagerių ir tremties.

Atnaujintas video
Skip to content