Sausio sukilimo 160-ųjų metinių minėjimas

2023 m. minimos 160-osios Sausio sukilimo metinės. Vilniaus rajono savivaldybė paskelbė sausį Sausio sukilimo mėnesiu. Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat kvietė prasmingai prisiminti 1863–1864 m. sukilimo įvykius ir pagerbti laisvės kovotojų atmintį. 
Šumsko pagrindinė mokykla aktyviai prisijungė prie Sausio sukilimo 160-ųjų metinių minėjimo. Ikimokyklinės ir priešmokyklinės grupių ugdytiniai ir 3-4 kl. mokiniai įamžino Sausio sukilimą piešiniuose. 5-10 kl. mokiniai parengė stendą, knygų parodą apie Sausio sukilimą. Pagal projektą ,,Sausio sukilimas literatūroje ir mene“ vyko lenkų kalbos pamoka 10 kl. ,,Natūralistinis Sausio sukilimo žlugimo vaizdas Stefano Žeromskio apsakyme ,,Sules mus varnos“.
Dailės pamokose buvo pristatyta pateiktis ,,Sausio sukilimas tapyboje ir grafikoje“. 5-10kl. mokiniai susipažino su Artūro Grottgero grafikos darbais, Jano Mateikos, Voitecho ir Juliušo Kossakų, Aleksandro Lesero, Juzefo Chelmonskio, Maksimiliano Gerimskio, Jaceko Malčevskio tapybos darbais.
Istorijos mokytojas vedė istorijos pamoką apie Sausio sukilimą. 5-10 kl. mokiniai patikrino savo žinias dalyvaudami viktorinoje. 8-10 kl. mokiniai paminėjo 160-ąsias sukilimo metines sukurdami pateiktį, kuri buvo rodoma visai mokyklos bendruomenei.
Sausio 24 d. mokiniai ir mokytojai pagerbė sukilimo vadus ir dalyvius padėdami gėlių ir uždegdami žvakutes Sukilėlių koplyčioje Rasų kapinėse.

Skip to content